Sněžííííííííí

• Koty
    dnes je pekne jeste ze nemam zimace, zbytecny :D
  • Luxor
    utahanej nejsem, ale vzdatej jo... :-)
  • Fantomas
    nemá Radku
  • Andel_Jirka
    Utahali jsme Luxora :-D..
  • Luxor
    achjo tohle nemá cenu :-)))
  • Andel_Jirka
    Luxore, jezdíš do práce přes zamrzlé jezero? :-)
  • Luxor
    ty voe 11 metrů rozdíl při blbejch 30km/h, to je jako málo? :-)))
  • Innocento
    Každej metr dobrej hlavně před živou bytostí...
  • Andel_Jirka
    http://www.auto.auto-news.cz/proc-pouzivat-zimni-p neumatiky-2887.html Pro představu, jak se mění brzdná dráha s použitím letních/zimních pneu. Samozřejmě, každý metr dobrý, tak propastný rozdíl to ale není. Jinými slovy, jak vjedete ve větší rychlosti do sněhu, nebo na led, budete klouzat jako sáňky pneu nepneu. Délku brzdné dráhy nejvíc ovlivňuje rychlost jízdy. Nepřeceňujte prosím schopnosti zimních pneu - hodně pomůžou, ale stejně musíte jezdit úplně jinak než v létě. A pozor na kvalitu a vzorek - jestli jezdíte se sjetými ťing-ťongy, to už je lepší mít letňáky.
  • Innocento
    Já pojedu se zimním obutím na humus silnici skoro stejně jako s letním a budu mít dobrej pocit. Rozhodně nebudu eliminovat výhodu zimního obutí byť jen drobet rychlejší jízdou.
  • Andel_Jirka
    Fantomasi, když nastane nepředvídatelná situace s nutností okamžitého zastavení, bude záležet nejen na použitých pneu, ale (hlavně) na pozornosti řidiče a rychlosti. A to je přesně to, o čem mluvím - když někdo jede na letních pneu, musí tomu přizpůsobit pozornost a rychlost jízdy. Předpokládá se, že kdo má na autě letní pneu v zimě, pojede pomaleji a bude dávat pozor, jinak to prostě nejde a dostáváme se k "hovádkům" o kterých tu byla řeč a na které mnozí tady nadávají. Člověk, který přizpůsobí jízdu tomu, že jede na letních má pak stejné šance zastavit včas jako ten, co jede na zimních.
  • Innocento
    Nebyly dřív penu hlavně užší? S užší gumou se dalo vyjet leccos a mohla bejt jetá až na zmiják.
  • Jelo
    Souhlas s Branem. Mimochodem by mě zajímalo od kdy se vlastně vyrábí zimní pneumatiky ? Neví někdo ? Myslím že to nebude zase tak dlouho a už jsme díky lobistům uzákonili nutnost je používat.Kdy nám třeba přikážou že každý musí mít na uších mp3 ? :))
  • Brano20VT
    Fantomas ja nehovorím aby ludia jazdily na letných v zime ale poviem Ti príklad až bude nasnežené tak chod po D1 z Prahy do Brna a počítaj kolko aut bude naburaných v stredových svodidlách tý všetci budu mat zimné gumy alebo ja idem po dialnici na zimných gumách v 15cm-vej brečke v pravom pruhu 80km/hod a v lavom ma predbieha cucák so 40tonovým kamionom . Je dobre ked sa urobí maximum pre bezpečnost ale pokial bude za volantom debil tak to aj tak nepomože . Vždy to bude len a len o ludoch . Moji rodičia nikdy na aute nemali zimné gumy a predsa vždy a všade a bez nehody dorazili idu sice ako posratý ale idu . Volakedy sa jazdilo len na jednom dezéne celý rok a na cestách bolo bezpečnejšie než teraz .
  • rogy
    moj nazor je jednoduchy, pokial viete odjazdite aj s letnymi pokial nie, tak jedine klince ale fakt ostre!!! :) :) :)
  • Fantomas
    koty, brano, je třeba si taky uvědomit, že může nastat nějaká nepředvídatelná situace a budeš muset co nejdřív zastavit a vůbec to nemusíš zavinit. pokud to bude srážka s autem, budiž, jsou to jen plechy, pojištovna viníka nehody tě to zaplatí (snad, pokud se nebudou škubat kvůli tomu že si neměl zimní gumy), auto se opravý a jezdí se dál, ale taky to nemusí bejt zrovna auto co se ti připlete do cesty, může to být člověk a i když za to vůbec nebudeš moc, tak ti moc fajn nebude, až ho budeš seškrabávat z kapoty a nárazníku!
  • Andel_Jirka
    :-). Zazněly tu různé názory, ona ta pravda bude někde uprostřed, zimní vs letní pneu - rozdíl tam je, a velký, zase bych ale netvrdil, že letňáky vysloveně znemožňují jízdu. Hovado pojede v zimě jako hovado na letních i zimních, zimní pneu z něj vzorného účastníka provozu neudělají. Berte prosím zimní pneu jako posun možností jízdy s autem, ne jako naprostou nutnost. Určitě každému doporučuju použít zimní pneu, pokud má tu možnost, bude mít pohodovější, jistější a lepší jízdu, může jet rychleji. Nesmí ale zapomenout na to, že i tak pro něj budou platit stejná pravidla, jako pro člověka s letňáky. Bude oproti němu zvýhodněný, nic víc. Nezapomínejte, že zimáky nezimáky, maximální povolené rychlosti 50/80/130 na kterých jste jezdili v létě, nebo je překačovali :-), jsou teď vyloženě symbolické a pojedete-li třicítkou kvůli hrozné ledosněhové sračce na silnici, nikdo nemá právo se nad tím pozastavovat. Takže na závěr - se zimáky můžete jezdit rychleji, ale ne rychle :-).
  • Koty
    Brano presne tak...
  • Brano20VT
    Ja jazdím za prachy 23rokov z toho zimné gumy požívam posledných 8 rokov a podotýkam že som ešte nebural . Napriek tomu hovorím že to nieje o gumách ani o celoročnom svietení ani o žiadnych dalších bezpečnost zvyšujucich veciach . Vždy to bude len o tej sučiastke čo je medzi volantom a sedačkou !!
  • Luxor
    tohle je zbytečný :-))) jako tvrdit že mezi letníma a zimníma gumama je zanedbatelnej rozdíl... to už je moc... :-) Jasně že i zimní kloužou když mají důvod ale...
  • Fantomas
    koty: asi jsi to nepochopil ;-) led vůbec být nemusí...ale to je fuk.
  • Koty
    Fantomas: vzdyt mi znas sem opatrnej...navic kdyz bude hnusne tak budu jezdit vlakem a hotovo na led s tim nepojedu neboj, snad budu mit moznost ti to jeste pujcit :D
  • Innocento
    Britové umí ukázat lidem : http://kierowco.nie.badz.bezmyslny.patrz.pl
  • Luxor
    :-)))
  • Aljaška
    nebrzdíš-zaplatíš:-)
  • Innocento
    Tak, tak. Vždyť je to pak jak dřevěný kolo u kočáru.
  • Fantomas
    pánové, neuvědomujete si, že letní guma funguje za chladného počasí uplně jinak než zimní, nemusí být ani nasněženo nebo led a s letní gumou si prodloužíš brzdnou dráhu, jináč naprosto souhlasím s radkem!!!
  • Fantomas
    koty: jsi nepoučitelnej, jednou na to přijdeš!!!
  • Innocento
    Zimní gumy jsou správná věc, přezouvat by měli povinně všichni. Pokud ale neeliminujeme největší nešvary našeho národa jako bezpečnej odstup, rychlost a bezohlednost, tak to nemá cenu ani se hřebama
  • Aljaška
    hovno, letňáky jsou o držku.
  • Koty
    Já se Jirky musim zastat taky jezdim na letních,aspon sem vic ve strehu nez se zimákama...to bych usnul :o)
  • Luxor
    Pockej Jirko az poradne nasnezi a pojedes domu z prace pak uvidis jak nebudes brzdit provoz / jisty je jen to ze nebudes brzdit vubec :-))) Me stacilo kdyz jsem jel na snehu na letnakach v Praze cca 30km/h a do zatacky jsem to vzal neplanovane driftem jak to klouzalo, nastesti jsem zareagoval a pomohl si ruckou, volantem, plynem aby coupe odlitlo na lepsi misto nez do sloupu / ale ten chodec se docela divil kdyz mu pristal na chodnik zlutej sportak :-) Jako letnaky na snih fakt ne a jeste navic na sirokejch gumach :-))) Jasny tak muzes rict nemam 4litry na to koupit si zimaky, brzdit provoz nebudu to radsi risknu auto, pokuty neresim, ale prece vubec nemuzes srovnavat letni gumy se zimnima a tvrdit ze je to v pohode a jeste mlit neco o vzorku ze ho mas jako dobrej coz dozajista je-na leto-stejne jako ta smes :-))) to uz je lepsi jezdit v lete na zimnich nez tohle... nic ve zlym ale musim si bodnout ;-))) jinak nic zlyho Ti samo nepreju, drzim palce at Ti tahle sportka vychazi co nejdele :-)
  • Simarik
    mám přezuto kdyby bylo nejhůř, na druhou stranu nemám letní (zatím), i když v zimě stejně nejezdim s fiatem. Na to mám 4x4 ;o) ale na ledu je to jedno...
  • Andel_Jirka
    Já se přiznám, jsem jeden z těch, kteří na zimní pneu nepřezuli. Důvodů je víc, jezdím hodně málo, jsem z Nymburska, kde nejsou žádné kopce, hory, opuštěné neudržované silnice, nebo něco podobného. Nechtěl jsem kupovat zimáky kvůli pár jízdám 4 km do práce po rovince, resp. 5 km do nejbližších měst. Mám nové Dunlop Sport Max 215/45 R17, absolutně nesjeté, i když jsou letní, nějakou práci si i na tom sněhu-ledu odvedou. Auto se na silnici i tak chová poměrně spolehlivě, v obci jezdím 50, když vjedu do nějaké sračky tak samozřejmě o něco méně, to ať se na mě i chlapi se zimáky nezlobí. Mimo obec 80-90, zase podle potřeby o něco méně. Nevím jestli někdo z vás se zimáky jezdí v zimě rychleji, pokud ano, jeho věc. Myslím, že provoz nebrzdím a BOBANe, všichni na letňácích nejsou magoři, alespoň já snad doufám patřím k těm lepším, jak vidíš, nejsem jeden z těch, co jezdí na 20%ních letňácích 15kou každý den 100 km. Nikomu nepřej nic zlého.
  • Fantomas
    sníh je super, akorát mě sere, že silničáři sypou silnice, pak si toho sněhu vůbec neužiju :-(
  • Fantomas
    koty: že by??? to mu se mi nechce ani věřit
  • JP
    BOBAN: To neni o tom, že maj letňáky... zimní nejsou taková spása. Jel jsem dneska asi 1km s Alfou na letních a prakticky jsem v adhezi neviděl moc velkej rozdíl proti Pirelli zimákům na Mazdě. Tady jak napadne, tak jezděj silně pod možnostma auta i lidi se zimníma. Jedou přes město třeba 15-20 i když se dá jet 40-50, ale je to lepší, než kdyby to bylo obráceně - v sobotu jsem jel na souvislý vrstvě sněhu městem asi 40, předjela mě stříbrná O1 f kombíku jako kdyby bylo léto a za chvíli jsem ho dojel akorát když prohlížel blatník sedřenej ve vracečce o svodidla.
  • Koty
    Boban-H.K.: to abych si je asi taky koupil co? :D:D
  • Honza
    jsem zvědav na to,jak to bude vypadat ve 4 ráno,až pojedu na hořice do práce... směr od nás na jičín je velká tragedie,protže semiláci tak daleko moc často nejezděj a v bradlečáku to je občas zážitek...:o)
  • BOBAN
    tak dnes jsem měl nějaký cestováníčko a jak padalo a padalo tak jsem byl víc a víc naštvanej a naštvanej a ne na to že padá a padá :-) ,ale na TY magoři co jedou naletnákách jak posraný a brzdí všechny kteří jedou za ním a předjed se to nedá jelikož proti jezdí auta,Normálně si přeji aby ty trubky co jezdí na letnákách zustali v nějaký škarpě zastavil bych a s usměvem na rtech bych se jim zasmál vzal jejich klíče ze zapalování a zahodil do sněhu fakt mě to SERE a to vážně nekecám kéž by to chtěl někdo uzákonil ,aby se v zimě jezdilo na zimních pneu, chceš auto a chceš jezdit ??? tak se o něj starej a kup si i zimní pneu.
    Myslím že tohle nebude jen muj názor čus